måndag 22 april 2013

Kulturnatten 2013


Som de flesta - åtminstone i Stockholm - säkerligen redan vet så var det Kulturnatt i lördags, museer och kulturetablissemang höll dörrarna öppna för gratisaktiviteter fram till midnatt. För andra året i rad var även slottet med. Förra året hade vi ficklampsvisning i Bernadottevåningen. I år dukade hushållet upp ett festbord i Karl XI:s galleri och det hölls allsångskonserter i Rikssalen. Vi slog förra årets publiksiffror med ca 300 pers. Över 4800 besökare köade glatt för att komma in och se det dignande bordet. För att hålla humöret uppe gick vi med jämna mellanrum ut och delade ut polkagrisar i kön.

Precis som förra året var hela personalstyrkan klädd i historiska dräkter och/eller hovuniformer, något som uppskattades av besökarna och gav upphov till frågor om kläder och stilar. Jag valde att frångå förra årets kammarvaktmästaruniform och drog istället på mig 1600-talsdräkten som vi döpt till Magnus Gabriel De la Gardie. Tror inte att jag har blivit så fotograferad någonsin (fotoförbudet var hävt för kvällen).

Bilden här ovanför på Oskar, mig och Hanna i Rikssalen kommer från Instagram och togs av @virgilione. Kolla gärna in hans övriga bilder.

Kollade precis in mitt inlägg från förra årets Kulturnatt och jag kan nog klistra in några rader därifrån här också:

Min uppgift var att vara stämningshöjare och allmänt tillgänglig, så jag flyttade mig runt de olika delarna och hjälpte till med vad som kunde göras. Roligast var väl att gå runt i den långa kön och hålla humöret uppe. Det gjorde vi genom att dela ut polkagrisar till de köande och svara på frågor. Och ställa upp på bild - vet inte när jag blev fotad så mycket senast.


Stängningen gick snabbt och smärtfritt, och när allt var återställt till det vanliga tog vi oss en AW i köket - smörgåsar, frukt och vin (fast inget vin till mig - jag hade ju Ben att tänka på). Vi hade mycket att prata om, och inte förrän vid tre var jag hemma och stupade i säng. 

Enda skillnaden var att min uppgift inte främst att vara stämningshöjare, utan att jag var arbetsledare. Detta till trots hann jag gå runt och ha trevligt, både med kollegorna och besökarna. Det där med AW och att vara hemma klockan tre stämde däremot exakt även i år! Ser fram emot nästa års kulturnatt redan nu. 
Man får ju göra lite uppoffringar när det är kulturnatt och ska man vara Magnus Gabriel kan man ju för tusan bövlar inte ha helskägg!


Och så här vacker blev jag. Eller som en besökare sa när de fick se mig "Nej, där kommer han igen!" och det måste väl tolkas positivt...?

Inga kommentarer: