tisdag 4 augusti 2009

Hurra för sommarteve

Det är många som klagar på teveutbudet under sommaren. Det är för mycket repriser, och det visas en massa skit som inte skulle sändas resten av året. Själv tycker jag att det är ganska bra. Man kan se sånt som man missade förra gången det gick, eller återuppleva program som man gillade första gången de gick. Och under somrarna visas också en hel del program från våra nordiska grannländer, sånt som inte fått plats under resten av året, när det amerikanska dominerar.

En sådan serie är den Danska 1800-talet ut-och-in. Det är en väldigt bra historisk dokumentärserie som handlar om Danmarks 1800-talshistoria, den så kallade guldåldern. Det är en brett berättad historia, som utgår från människorna som bodde i landet. Vi får träffa alla från pigorna via författare, konstnärer och makthavare till Kungen, och skeendena speglas i deras öden.

Det är enkelt och rakt berättat, allt illustrerat av samtida texter och målningar (och efter fotokonstens tillkomst fotografier, så klart). Herman och Christopher i all ära, men en serie som fokuserar mer på det som ska berättas än programledarna själva gör mig betydligt mer intresserad.

Åtta avsnitt visas, fem av dem är avklarade. Har ni missat det hittills, så ge det en chans. Jag väntar med spänning på en liknande serie om svensk historia.

Inga kommentarer: