lördag 28 december 2013

Chicago på Stadsteatern


Stadsteatern fortsätter med att leverera stora Broadwaymusikaler i höst, och det är ett beslut jag hurrar för. Nästa säsongs musikalsatsning blir Chicago, ännu en favorit. Jag såg den när den gick förra gången i Stockholm med Petra Nielsen, Anki Albertsson och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Filmen tillhör favoriterna också.

Den här gången är det Roine Söderlundh som regisserar och koreograferar. Det är ett bra val, tror jag. Han har koreograferat ett stort antal musikaler, och vunnit flera guldmasker för sina insatser - bland annat Singin' in the rain, en av senaste årens största musikalupplevelser för min del - inte minst för dansens skull. Sin första Guldmask fick han redan 1999 för West Side Story. Sedan har han vunnit för Showstoppers (samma år var han även nominerad för koreografin i Lorry) och Grease. Dessutom nominerades han för koreografin i Pippi Långstrump, Cabaret, Footloose och Rivierans guldgossar. Allt är således upplagt för en bra uppsättning!

Ingen ensemble är presenterad än, så det blir väl bara till att avvakta. Det är väl det enda som gör mig lite orolig. Jag hoppas att de inte väljer några affischnamn som inte är rätt för rollerna. Det har ju hänt förr, om man så säger. Bevis A - Sweeney Todd!

Att Sweeney Todd är en av mina favoritmusikaler är ingen hemlighet, inte heller att jag har fruktansvärt svårt för Peter Jöback och alla hans manér. Så ni förstår vilken jobbig situation jag hamnade i när det avslöjades att Jöback (tenor) skulle spela huvudrollen (basbaryton) i just Sweeney Todd på Stadsteatern. Inte nog med att jag inte klarar av honom, han är helt fel i rollen. Nå, men Stadsteatern vill satsa på publikfriande namn och det får de väl göra om de vill. Men för egen del kom jag väldigt raskt fram till att hur mycket jag än älskar Sweeney Todd kommer jag inte att se den så länge som han gör huvudrollen.

Jag hoppas att det inte blir så att Stadsteatern försöker hålla kvar Jöback genom att ge honom rollen som Billy Flynn. Han skulle säkerligen suga åt sig rollen om han erbjöds den, men han är lika fel i den rollen som Todd.

Medan jag skrev det här började jag tänka på hur situationen skulle kunna bli värre, och kom på det! Med Pernilla Wahlgren och Carola som Roxie och Velma skulle vi dra på oss världens undergång, det är jag övertygad om. Och så vill vi väl inte ha det?


3 kommentarer:

Anna S sa...

Neeej! Så vill vi inte ha det!! Men vilken ensemble vill vi ha? Jag är så ringrostig när det gäller musikalskådespelare och vilka som brukar få kontrakt på Stockholms Stadsteater. Du kan det där mycket bättre. Vilken är din drömensemble för Chicago?

Anna S sa...

PS Om man tänker det hela realistiskt alltså, helst skulle jag ju vilja se dig som Billy, men du är ju upptagen med annat.... DS

Knallhatten sa...

Skulle Benny Fredriksson ringa och erbjuda mig rollen som Billy Flynn så skulle jag nog se till att inte ha något annat just då, det kan du vara så säker på! ;-)
Men en som skulle göra Billy bra är Patrik Martinsson (just nu i Priscilla på Göta Lejon) eller varför inte Rennie Mirro. Hanna Lindblad som Roxie tror jag också på. Babben Larsson skulle göra Mama Morton i uppsättningen som blev nerlagd innan premiären på Cirkus. Henne tror jag fortfarande på. För att bara nämna några.