torsdag 26 januari 2012

Messias

Foto: Hans Nilsson
Jag har haft rejäl tur med mina teaterbesök på sistone (ja, förutom Zpanska flugan då) - även idag blev det en fullträff; Operans balettversion av Messias. Mauricio Wainrot har gjort koreografi till Händels klassiska oratorium. Nu är det inte hela oratoriet vi får höra, det är de bästa bitarna och sträcker sig bara fram till Hallelujakören.

I dansen finns ingen tydlig historia, det är nonnarrativt hela vägen. Det är i musiken vi får berättelsen. Dansen handlar bara om livsglädje. Scenografin är enklast möjliga - helvit scen med bara några vita bänkar i fonden. Även dansarna är klädda helt i vitt. Enda färginslaget är fondduken som växlar färg under balettens gång.

Sångarna, Vivianne Holmberg, Susanna Sundberg, Karl Rombo och John Erik Eleby, i all ära, men den här föreställningen ägs helt och hållet av dansarna, med solisterna Olof Westring och Anna Valev i spetsen. Det är lätt, luftigt, elegant och fullt av livsglädje. Att Hallelujakören avslutar det hela blir helt självklart. Återigen gick jag från Operan uppfylld av det jag precis sett.

Inga kommentarer: