lördag 3 maj 2014

Grattis på fölsedan, Karl!

Klockan kvart i tre på eftermiddagen 1826 sköts det salut på Skeppsholmen - 65 skott visade att det fötts en tronföljare. Vid dopet en vecka senare fick han namnet Karl och i vuxen ålder var det han som blev Karl XV.

Det här var en viktig händelse för familjen Bernadotte. Äntligen hade tronföljden säkrats. Kronprins Oscar (I) och kronprinsessan Josefina hade varit gifta i tre år, men inte förrän nu hade det blivit några barn. Vad viktigare var - det här var en riktig prins! Josefina härstammade på mödernet från flera av Europas kungliga familjer, inklusive Vasaätten, så den nyfödde pojken hade äkta kungligt blod i ådrorna.

I sin glädje över barnbarnet bjöd Karl XIV Johan in alla stockholmare till stor fest som varade i flera dagar. Dessutom, och kanske för första gången, öppnade han slottets portar och lät stadens invånare komma in och se hur kungafamiljen hade det.

Med en sådan början, är det konstigt att Karl blev en sådan glad gamäng han blev? Den populäraste kung Sverige någonsin haft och en riktig festprisse!

Inga kommentarer: