söndag 19 juni 2011

The importance of being Earnest

Teknikens under! Här har jag gått och önskat att jag kunde se den senaste Broadwayuppsättningen av Oscar Wildes klassiska fars Mister Ernest. Och så idag i DN tipsade de om att Bio Rio skulle visa just precis den uppsättningen på liveteater ikväll! Får icke missas, tänkte jag och tog Ben till Hornstull. Och det gjorde jag verkligen rätt i!

Oscar Wildes manus är i det närmaste det perfekta pjäsmanuset - helt ofantligt roligt och välskrivet. Den här uppsättningen i regi av Brian Bedford är också synnerligen lyckad, synnerligen spirituellt framförd. Uppsättningen nominerades till tre Tonys, bland annat för bästa nyuppsättning av pjäs. Scenografin var vald för att verkligen se ut som scenografi, det var inget naturalistiskt över den - den såg verkligen ut som målade kulisser. Men så snyggt och väl genomfört. Kostymerna (Tonyvinnare) bara så snygga. Jag skulle kunna mörda för att få Algernons kostymer.

Bland skådespelarna så var det framför allt de tre herrarna som dominerade. Brian Bedford blev nominerad till bästa manliga huvudroll för sin tolkning av Lady Bracknell (ja - lady Bracknell!), och mer magnifik lady var det länge sen jag såg! Han matchas perfekt av Brian Ruff som Jack och framför allt Santino Fontana som Algernon. Vilken charm och timing han har! Kolla bara hur de får Jersey Shores grodor att låta riktigt spirituella!

På kvinnofronten var det däremot lite sämre. Både Charlotte Parry och Sara Topham som Cecily respektive Gwendolyn var forcerade och tillgjorda. Charlotte Perry verkar ha tagit fasta på Oliver Platts råd i Vykort från drömfabriken: "i komedier går man upp i tonläge i slutet av replikerna". Inte en replik slutade utan att hon gjorde just detta.

Trots detta är det här en pärla till uppsättning, och om den återkommer på biodukarna (Bio Rio tar sommaruppehåll från och med måndag) tycker jag att ni ska gå och se den. Om ni inte åker till New York, så klart, för då kan ni se den på riktig liveteater!

3 kommentarer:

Fru Ann sa...

Måste ha varit en fantastisk föreställning... Oscar är ju alltid Oscar... vad han än skriver... Själv hittade jag i en DVD box, DORIAN GRAY med Colin Firth som lord Henry Wotton... Kanske något för den "lilla"filmklubben...

Knallhatten sa...

Alla förslag till lilla filmklubben är välkomna. Själv kom jag idag att tänka på att Go'dag yxskaft är en självklar film!

Fru Ann sa...

Fantastisk film! Men den engelska titeln är bättre... WHATS UP DOC... En absolut film för STORA FILMKLUBBEN!