lördag 4 juni 2011

Hollywoodauktion

Har du alltid velat äga Judy Garlands blå klänning ur Trollkarlen från Oz eller varför inte en av Madonnas klänningar ur Evita? Nu har du chansen. Debbie Reynolds har genom åren samlat på sig ett stort antal föremål från de största filminspelningarna i förhoppning att skapa ett filmmuseum. Tydligen blir det inget av de tankarna, och nu går hela samlingen under klubban. Allt från Charlie Chaplins plommonstop till Austin Powers orange dräkt. Auktionen äger rum 18 juni.

Tonvikten av kläderna ligger självklart på Hollywoods storhetstid 30-50-tal. Det är mest kläder, men även manus, kameror och diverse rekvisita - inklusive några svenska filmaffischer! Det här är en filmfantasts våta dröm Marilyn Monroes klänning från Flickan ovanpå (ja, den som blåser upp), Harpo Marx' hatt och peruk, apornas kläder ur Apornas planet och så vidare.

Eftersom det är Debbie Reynolds samling så finns det självklart kläder ur Singin' in the rain. Jag skulle kunna ge ganska mycket för att äga Gene Kellys och Jean Hagens dräkter från "The duelling cavalier". Men den dräkten som jag tappade andan när jag fick se i katalogen är Barbra Streisands guldklänning (tjugo kilo!) från Hello, Dolly! Det var ett ohmygodohmygodohmygodohmygod-ögonblick för min del.

Fler roliga dräkter efter hoppet.Audrey Hepburns klänning från hästkapplöpningarna i My fair lady

Julie Andrews sjunger Do-Re-Mi i Sound of Music

Lite mer Gene Kelly, den här gången från De tre musketörerna
Ännu en Barbra, nu från Funny Girl

Svenska sektionen: Axel von Fersens dräkt ur Marie Antoinette

Marskalk Bernadotte i Desirée

Desirées resdräkt inför färden till Stockholm i Desirée


Ingrid Bergman i Gasljus

Greta Garbo i Anna Karenina. Dräkten hon bär i slutet av filmen.

Inga kommentarer: