lördag 8 februari 2014

The Plot


Få dokument har haft så stort inflytande på 1900-talet. Ändå är det inte många idag som har läst det. Det har avfärdats som ett falsarium sedan andra världskriget. Men stämmer det verkligen?

Det blev onekligen lite rabalder när det kom fram att AdLibris sålde det antisemitiska verket Sions vises protokoll med ovanstående presentationstext. Först försvarade sig AdLibris med att texten inte bröt mot någon lag, sedan lade de till textraden att det här var förlagets presentation och slutligen tog de bort boken ur sortimentet.

Sions vises protokoll publicerades först i Ryssland 1903 men fick inte stor spridning förrän vid tiden för ryska revolutionen 1917 och har översatts till ett otal språk. Den första svenska översättningen kom 1934.

Hur är det då med äktheten, "stämmer det verkligen" att Sions vises protokoll är ett falsarium. Ja, otvivelaktigt! Gång efter gång har det bevisats att boken är nästan ord för ord ett plagiat av en satirisk skrift från 1864, En dialog i helvetet mellan Machiavelli och Montesquieu, skriven av författaren Maurice Joly med udden riktad mot den franske kejsaren Napoleon III. Den har ingenting med judar att göra.

Serietecknaren Will Eisner tillbringade de sista tjugo åren av sitt liv med att forska kring Sions vises protokoll och samma månad som han avled avslutade han sin serieversion av de historiska turerna kring boken och dess spridning. Eisner visar i The plot - The secret story of The Protocols of the Elders of Zion hur Sions vises protokoll har spridits och använts av antisemitiska krafter över hela världen, trots vederhäftig bevisföring mot dess äkthet.


Will Eisner är en serieromanens mästare och utnyttjar seriemediet med exakthet och precision för att berätta historien om den här vedervärdiga skriften. Det är inget humoristiskt ämne, men Eisner lyckas lätta upp stämningen med en ironisk humor. Efter varje rättegång säger den segrande sidan att nu är det ändå slut på den här boken, bara för att motbevisas på nästa sida. Om någon skulle betvivla att situationen är likadan i Sverige 2014 så är det bara att leta reda på Flashbacks diskussionstråd i ämnet, där svenska judehatare försvarar boken och tycker att den ska säljas så att man ska få göra sig en egen uppfattning om dess äkthet. Även sådana som erkänner att boken är ett falsarium tycker att den bör läsas, eftersom den ändå visar sanningen.

För dem som "vill göra sig en egen uppfattning" bör väl snarast The plot vara obligatoriskt studiematerial, och inte det falska verket. The plot är en lysande sammanfattning av ett avskyvärt verks tillkomst och fortlevnad. Den om någon borde översättas och spridas!

Inga kommentarer: