lördag 8 februari 2014

Guy Delisle

Guy Delisle är en franskkanadensisk serieskapare, nu bosatt i Frankrike (och om jag får säga det själv - en riktig kaka!). Han är född 1966 i Quebec och utbildade sig till animatör i Oakville, strax utanför Toronto. Efter examen har han jobbat som animatör i ett flertal länder över hela världen innan han började teckna egna serier.

Wikipedia listar fjorton album av Delisle. De mest kända är hans reseskildringar - Shenzhen - A travelogue from China, Pyongyang, Burma Chronicles och Anteckningar från Jerusalem. Böckerna om Pyongyang och Jerusalem finns även översatta till svenska. Jag väljer att göra min recension av dessa fyra böcker samtidigt, både för att jag har läst dem efter varandra och för att de är så stilmässigt homogena.

Jag blev verkligen kär i de här böckerna, Delisle är de små medlens mästare - både berättarmässigt och, om man ska tro honom, även i verkliga livet. I korta kapitel berättar han om de kulturkrockar han upplever i de olika delar av världen hans arbete som animatör- Shenzhen och Pyongyang - eller hans hustrus för Läkare utan gränser - Burma och Jerusalem - för dem. Han deltar inte aktivt i livet utan står lite utanför och betraktar det som händer honom. Däremot reflekterar han ständigt över vad som försiggår omkring honom. Även teckningsstilen är sparsmakad, inte ett pennstreck mer än vad som behövs för att berätta historien. Delisle tecknar sig själv väldigt anonymt till skillnad mot de människor han möter, helt kongenialt med hur han själv står lite utanför historien.

De här fyra reseskildringarna lånade jag på biblioteket, men de kommer snarast att införskaffas. Delisles böcker är för bra för att inte ägas! Filmrättigheterna till Burma Chronicles har nyligen köpts av New Regency, och det är tänkt att Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean) ska regissera efter manus av Steve Conrad (The secret life of Walter Mitty). Det låter trevligt!

Delisles senaste bok på engelska är A User's Guide to Neglectful Parenting. Delisle har publicerat några utdrag ur boken på sin blogg (se blogglistan här till höger) och den ser onekligen ut att vara ett nödvändigt inköp också!

Inga kommentarer: