söndag 9 februari 2014

Konståkningens fader

Så här när homofob-OS håller på som bäst kan det väl vara lite trevligt att lära känna skaparen av den bögigaste vinteridrotten någonsin - konståkning!

Konståkning som vi känner den idag skapades av den amerikanske åkaren Jackson Haines, född 1840 i New York. Han skickades till Europa som tioåring för att lära sig dansa balett och när han kom tillbaks till Staterna hade han problem att få jobb, då balett ansåg vara en omanlig konstform och alltså ointressant. 1860 började Haines åka konståkning i det som kallades den engelska stilen, det vill säga strikt och militärisk i stilen.

Haines tog det han hade lärt sig från baletten och införde det i konståkningen - han började dansa till musik, hans stil var betydligt mer graciös och följsam  - han lade till armrörelser och användandet av överkroppen - och han sydde upp konståkningsdräkter. Engelsk lord, stilig dam och björn är bara några av de dräkter som Haines iklädde sig. Dittills hade konståkarna oftast klätt sig i uniform. Till hans innovationer hörde att han var den förste som skruvade fast skenorna på pjäxorna, tidigare band man fast skenorna på skorna med remmar. Haines skapade också sittpiruetten.

Ni förstår att den här stilen inte gick hem i USA. Han vann visserligen ett par mästerskap, men mest skakade folk på huvudet åt de här dumheterna. Haines tog sitt pick och pack och flyttade tillbaks till Europa 1864. Först hamnade han i Wien, där de valsgalna wienarna tog honom till sina hjärtan. Sedan fortsatte Haines sitt segertåg över kontinenten med det som började kallas för "den internationella stilen".

I mars 1866 befann sig Haines i Stockholm. för att, som Ny illustrerad tidning beskrev det, "visa oss huru skridskoåkning kan adlas till en af Terpsichores bästa konster" på Nybrovikens is. Skridskokungen blev snabbt väldigt populär och många damers, och säkerligen en hel del herrars, hjärtan klappade lite extra när Haines klev ut på isen. I åtminstone ett år blev Haines kvar i stan och drog in en herrans massa pengar, både till sig själv men han samlade även in en rejäl summa pengar till Decemberstiftelsen som skapats för att inrätta ett universitet i Stockholm. Alla vi som pluggat här i stan har alltså en hel del att tacka denne konståkare för!

En som imponerades av Haines konståkning var ingen mindre än Karl XV, som i början av 1867 förärade Haines med Konungens guldmedalj i åttonde storleken - Litteris et artibus!


Även sommartid kunde Haines köra sina uppträdanden på Stockholms teatrar, då med inlines! Det är ingen hejd på allt denne gosse gjorde.

Så småningom fortsatte Haines sitt segertåg över Europa. I Norge (eller väst-Sverige som vi skulle kunna kalla det...) träffade han Axel Paulsen och instruerade honom. Paulsen skulle sedan, inspirerad av Haines, skapa det där hoppet som fick Paulsens namn. Nej, inte Paulsen - Axel såklart!

1875, bara 35 år gammal avlider Haines i Karleby i Finland. Myten gjorde gällande att han hade ådragit sig lunginflammation då han åkte släde från Sankt Petersburg mot Stockholm. Den mer prosaiska sanningen är att han avled av tuberkulos. Han ligger begravd i Karleby och på gravstenen hyllas han som Skridskokungen.

Nu finns det ju inga belägg för att Haines skulle ha den ena eller den andra läggningen, men om vi ska tro på klichéerna - balett, konståkning, extravagant, påkostade dräkter och dragshow - så kan vi väl åtminstone föreställa oss att Haines var en riktig hobbit. Och med det tycker jag att ni sätter er ner och tittar på herrarnas fria program och lyfter ett glas till minne av konståkningens fader och tackar honom för vad han har gjort för hobbitar, Stockholms studenter och idrotten! Må hans ansikte visas på många storbildsskärmar i Sotji under de kommande veckorna!


1 kommentar:

Anonym sa...

Sluta skriva dumma saker om min favoitsport.