måndag 4 april 2011

Godspell

I gymnasiet hade vi en lärarkandidat i svenska (vi hade faktiskt väldigt många lärarkandidater - var det en slump eller fick vi vara provklass för alla som skulle bli lärare?), och under litteraturhistorien gick vi självklart igenom bibeln. Lärarkandidaten skulle väl försöka vara lite "down with the kids", så hon ville diskutera vilka populärkulturella fenomen som fått sin inspiration från bibeln. Vi nämnde diverse olika filmer och serier och så vidare. Så säger hon lite ledande "ja, och finns det kanske någon musikal baserad på bibeln?". Flera händer åker raskt upp och MP svarar självklart Jesus Christ Superstar. Alla andra händer åker ner. Lärarkandidaten tittar förvånat på MP och säger "jaha, vad är det för något? Jag tänkte på Godspell". Då var det vår tur att titta förvånat på henne. Ingen av oss hade hört talas om Godspell, och att någon (vuxen) hade missat Jesus Christ Superstar kunde vi inte förstå.

Nuförtiden känner jag dock till Godspell. Den är baserad på Matteusevangeliet och kom ett par år efter JSC. Musiken är skriven av Stephen Schwartz (Ringaren i Notre Dame, Pocahontas, Förtrollad, Wicked). 1973 hade den Sverigepremiär med bland andra Björn Skifs i en av rollerna. 2002 såg jag en bra uppsättning på Parkteatern med Fredrik Lycke, Rennie Mirro och Patrik Martinsson i rollerna.

Godspell slår inte JSC, men den har flera bra låtar. Min favorit är en duett mellan Jesus och Judas, All for the best. Jag har suttit och YouTubat runt på olika scenlösningar av den, och min favorit hittar ni här nere. Om ni tycker att ni känner igen melodin så beror det säkert på att Magnus och Brasse gjorde den i Varning för barn med svensk text. Då hette den Bäst att ta sig ett glas.

Inga kommentarer: