fredag 1 april 2011

Dagens bildgåta

Äntligen lite tid att läsa...


Medeltidens kanske mäktigaste kvinna, Eleonora av Akvitanien, avlider ca 82 år gammal 1204. 

Hon var regerande hertiginna av Akvitanien, ett av de största områdena i Frankrike. Eleonora och systern Petronella fick en bra uppfostran av sin far, hertig Wilhelm X. 15 år gammal ärver hon Akvitanien och blir den mest eftertraktade ungmön i Europa. 

Två gånger gifter hon sig, båda gångerna med kungar. Först Ludvig VII av Frankrike med vilken hon får två döttrar. Några år senare träffar hon den blivande kung Henrik II av England och drabbas av passion. Hon skiljer sig från Ludvig och gifter sig med Henrik. Med honom får hon ett stort antal barn, varav tre blir kungar, Henrik den yngre, Rikard Lejonhjärta och Johan utan land. 

Eleonora var synnerligen aktiv i politiken, hon deltar i korståg och i femtioårsåldern leder hon ett uppror tillsammans med sönerna mot maken. Detta uppror misslyckas och leder till att Eleonora spärras in i femton år. De sista fem åren lever hon i fri- och stillhet.

Hennes liv är som gjort för en storfilm. Hon har spelats av många skådespelerskor, men hon har bara varit bifigur. Enda historien där hon haft en huvudroll är The lion in winter, filmad två tvånger med Katharine Hepburn respektive Glenn Close i huvudrollen. Och att Marie Göranzon vore perfekt att göra henne på scen i Sverige har jag redan sagt!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Gift med två kungar, mor till tvv kungar. Eleonora av Akvintanien

Agnes sa...

-Åh, så härligt! Nu kan jag äntligen grotta ner mig i "På spaning efter den tid som flytt".