onsdag 27 mars 2019

Storslam och Lillslam?

Inspirerad av Helan och Halvan fick jag för mig att undersöka faktoiden att de i Sverige först lanserades som Storslam och Lillslam. Njae, det var inte riktigt så.

Först lite bakgrund: Stan Laurel och Oliver Hardy var inte någon duo som uppträtt tillsammans i åratal. Faktum är att de var etablerade filmkomiker var för sig redan innan de träffades. Stan Laurel hade då medverkat i 250 filmer, både som skådespelare, regissör och manusförfattare!

Stan Laurel och Oliver Hardy spelar mot varandra för första gången 1921 i The Lucky Dog. Stan Laurel har huvudrollen som en ung man som har mer tur än han anar och Oliver Hardy spelar en skurk som försöker råna honom i ett par scener. Inte förrän 1927 börjar de spela mot varandra mer regelbundet, dock fortfarande inte som komikerduo. 
Första gången som Stan Laurel dyker upp i svenska bioannonser är 1923, då Tretton vid bordet gick upp på biografen Piccadilly på Birger jarlsgatan i Stockholm. Jag har inte riktigt lyckats lista ut vilken film det är, men en kvalificerad gissning säger att det skulle kunna vara Short Orders.
Nästa Stan Laurel-film att gå upp i Stockholm var Bluff och sand (Mud and Sand) en månad senare. Enda anledningen till att jag nämner den här är att Laurel spelar tjurfäktaren som i Sverige fick namnet Rudis Vaselino (Rhubarb Vaselino på engelska), en självklar anspelning på Rudolf Valentino, men mina gaytankar leder mig till helt andra platser...
Så här fortsatte det sedan i några år. Första gången som Stan Laurel och Oliver Hardy lanseras tillsammans i de svenska bioannonserna är med Jag får aldrig vara me'! (Early to Bed) i december 1928. Då har redan både Kopparslagare (Sugar Daddies), Muntra musikanter (You’re Darn Tootin’) och Hem, kära hem (The Finishing Touch) gått upp på biograferna, fast som Stan Laurel-filmer.
Det här betyder inte att Laurel och Hardy sedan är ett etablerat komikerpar i Sverige. Även nästa film, Trötta miljonärer (Should Married Men Go Home?) lanseras också som en Stan Laurel-film.Laurel & Hardys första film som komikerduo är The Second Hundred Years, som har Sverigepremiär i mars 1929. Där spelar de brottslingarna Big Goofy och Little Goofy.  Rollnamnen översätts till svenska inför premiären och filmen uppkallas efter dem - Storslam och Lillslam! Det är alltså filmen som lanseras så, inte Laurel & Hardy. I bioannonsen står det "Storslam och Lillslam med Stan Laurel och Oliver Hardy".Även följande filmer lanserades med skådespelarnas riktiga namn, till exempel Stor galamiddag (From Soup To Nuts) som hade premiär någon månad senare.Hur var det då med Helan och Halvan, var kom det ifrån? Jo, i augusti 1929 (alltså ett halvår efter Storslam och Lillslam) utlystes en pristävling för att ge duon ett slagkraftigt namn och matcha tyskans Dick und Duff ("Tjock och Dum"). Här brukar tidningen Filmbladet få äran att ha utlyst tävlingen. Det är möjligt att de var med på ett hörn, men i annonserna är det filmbolaget själva som vill få in förslag.


Det vinnande förslaget presenterades i september, där Helan och Halvan vann, inskickat av Sven-Arne Stenberg i Råsunda. Och resten är filmhistoria.