tisdag 23 november 2010

Dagens bildgåta

Allting här en ände - utom korven som har två.

1910

 För första och sista gången används giljotinen som avrättningsutrustning i Sverige.

Johan Alfred Andersson Ander blir den siste att avrättas i Sverige. Den alkoholiserade före detta servitören hade 5 januari samma år gått in på växelkontoret på Malmgatan 3 och med en besman slagit ihjäl kassabiträdet Viktoria Hellsten

Besman, dock inte det riktiga mordvapnet.
Bytet blev hela 5211 kronor, men friheten blev kort. Man var honom snart på spåren och på hans hotellrum hittade man mordvapnet och delar av bytet. Dagen efter bytet fann man honom i föräldrahemmet i Vaxholm.

Malmtorgsgatan 3 idag.
14 maj dömdes Ander till döden för mord och tredje resan stöld. Datumet fastslogs till 23 november klockan 0800. Sex minuter efter utsatt tid föll bilan och Sveriges sista avrättning var avklarad. Elva år senare avskaffades dödsstraff i fredstid.

Den mördade Viktoria Hellsten.
Skarprättare Dalman, vår siste bödel, avrättade sex personer under sin karriär. Den första var den kända Yngsjömörderskan, den sista avrättade kvinnan. De fem tidigare avrättningarna skedde med handbila, men nu hade man införskaffat en giljotin för att underlätta och modernisera arbetet för den åldrige Dalman. Han tyckte att maskinen var effektiv, men inte gjorde ett lika snyggt snitt som han kunde göra för hand.

4 kommentarer:

Johan sa...

På dagen hundra år sedan den senaste avrättningen i Sverige. Det hände på Kronohäktet på Långholmen närmare bestämt.

Fru Ann sa...

The END of an AND...

Unknown sa...

Jag anser, ja rentav kräver att Fru Ann ska tilldelas Stora Priset, två korslagda äpplen i zink, för årets Värsta Vits!

Fru Ann sa...

Man tackar... När sker det... Under julhelgerna kan ske...Vi har antagligen en gemensam event då...