onsdag 4 november 2009

Vad tar ni för lampan där i fönstret?


Häromsistens stod jag och pratade med en kollega efter en visning. Då kom det fram ett italienskt yngre par till mig och undrade om de kunde få ställa en fråga. De såg uppriktigt fundersamma ut, så det här verkade spännande, och det är alltid kul med besökare som vill veta mer om det de tittar på. Alltså svarade vi ja. Och så kommer frågan: varför har svenskar alltid en lampa i fönstret?

Jag och kollegan blev helt ställda. Inte nog med att det inte var en fråga vi hade räknat med, ingen av oss hade heller ställt oss själva den frågan. Vi lyckades mumla fram nånting om att det är så mörkt i Sverige på vintern och då ser det välkomnande ut när man har en lampa i fönstret. Paret var inte riktigt nöjda med det här. Det är mörkt i Italien också på vintern, och när det är mörkt är det väl bättre att lampan är inne i rummet och lyser upp ordentligt.

Vi kunde inte komma på nåt bättre svar. För mig är det helt naturligt att ha en lampa i fönstret, och jag hade aldrig ens reflekterat på att det kanske inte var så i resten av världen. Är det nån annan som har nåt förslag?

5 kommentarer:

Primula sa...

Klart man ska ha en lampa i fönstret. Det är mysigt och lagom med ljus i rummet och det ser trivsamt utifrån. det enda som är fult vad gäller lampor i fönser och sådan där småpluttar som hnger 2 och 2. Å värst är det om de är blå. Tvi vale.

Fru Ann sa...

Ett typiskt så kallat svenskfenomen! I Sverige vill alla vara som alla... och en gång för länge sedan tände en kvinna en lampa i sitt fönster för att tala om för sin älskare/älskarinna att kusten var klar... Någon gick FÖRBI och bara såg lampan och ljuset och gick hem och gjorde likadant och sen´ kom nästa och nästa och nästa och så kom DOMINO,budkavlen,löpelden... Tänk också på alla ljusstakar vi har i fönstren under julen... Samma effekt, så svenskt...inte ens LAGOM utan för mycket! I Frankrike skulle man aldrig göra något som någon annan gör... de vill ha och vara orginal, inga kopior. Därför ligger alla modehus i Paris! I Sverige älskar vi att vara kopior, en trygghet att inte sticka ut utan vara "som alla andra"... Jag har 4 fönsterlampor men bara en julljusstake! Detta är min förklaring...

Anna sa...

När man har lampan i fönstret reflekterar rutan ljuset och så känns det som att lampan lyser dubbelt så starkt. Kanske? Förutom att det är mysigt och att det ofta finns ett fönsterbräde att ställa en lampa på. Som på din bild. :)

Jag håller med Primula om att det är fult med lampor som hänger två och två. Allt för mycket symmetri funkar inte. Ändå så måste alla (svenskar?) ha två pelargoner i fönstret, två lampor etc.

Ia sa...

Anna, jag är inne på din linje - för att vi kan. (Finns en parallell med hunden, men jag tar inte den nu.) Vi hade utrikiskt besök på jobbet en december, och de var helt fascinerade av alla ljusstakar i fönstren. De köpte med sig hem, bara för att inse att de inte hade fönsterbräden.

Anonym sa...

Hej jonas, jag tror att svensken gillar att "visa" upp sig utåt sett, och då är fönstret ett bra medie. Det är faktiskt många från andra länder som just har undrat om detta fenomen. Just då kom vi in på debatten om fönster och utsmyckningar i just sådana, allt i från gardinuppsättningar till krukväxter och lampor!

/maria