måndag 13 april 2009

Hemma!

Åter innanför mina egna dörrar, och bara lite åksjuk. Fick åka framåtvänd från Göteborg till Stockholm, så jag klarade mig ganska bra.

Nåt som är bra när man åker tåg så här, eller åker överhuvudtaget, är ljudböcker! Jag är inte så inne på såna i vanliga fall, men när jag åker tåg kan jag inte koncentrera mig på texten, för då blir jag riktigt illamående. Nu kan jag sitta och lyssna på böckerna och ändå titta ut på naturen.

På väg upp har jag lyssnat på Conn Igguldens Roms portar, om Julius Caesar. Helt okej slit-och-släng-litteratur. Men jag har stört mig hela resan på en översättningsmiss. Tydligen odlade man majs på Caesars barndomsgård. Det är ju riktigt spännande, med tanke på att det var Columbus som tog med sig majsen till Europa. Typ 1500 år senare... Jag har inte tillgång till originaltexen, men jag misstänker att det inte står maize där, utan corn. Och man måste väl inte vara en jättebegåvad översättare för att veta att det inte bara betyder majs, utan även säd, vete och korn. Bara att välja nåt av de alternativen istället för en växt som inte fanns i Rom!

1 kommentar:

Gealach sa...

Det är ju ännu mer intressant att den som granskat översättningen inte heller har lagt märke till det... *suck*